Ideoita itämaisen puutarhan luomiseen

Itämainen puutarha voi olla kaunis valinta. Voit vaikkapa valita useiden erilaisten kulttuurien tai useiden erilaisten itämaisten tyylisuuntien suosimista komponenteista suosikkisi. Paviljongit, kivet ja vesielementit voivat olla mielenkiintoisia ratkaisuja myös suomalaisessa pihassa tai puutarhassa – ne voivat tuoda pihaasi tai puutarhaasi aivan uudenlaista ilmettä sekä aivan uudenlaista tunnelmaa. Itämaisen puutarhan luominen tyhjästä ei ehkä ole kuitenkaan aivan helppo juttu, joten hyvät vinkit voivat olla tarpeen.
Seuraavaan kappaleeseen on koottu luettelomaisesti vinkkejä, joiden avulla voit luoda pihaasi tai puutarhaasi itämaista tunnelmaa. Jos itämaisen puutarhan luominen kiinnostaa, kannattaa napata parhaat vinkit talteen!

Vinkkejä itämaisen puutarhan luomiseen

Suosi kiviä ja vesielementtejä japanilaisen puutarhan jalanjäljissä. Näiden ympärille on helppo rakentaa itämaista tunnelmaa.

”Less is more” eli ”Vähemmän on enemmän” on sanonta, joka sopii erityisen hyvin puutarhan suunnittelemiseen. Itämaisessa puutarhassa sovelletaan tätä sanomaa ja käytetään ainoastaan muutamaa keskeistä elementtiä.
Rauhaa henkivät pienoismaisemat ovat suosittuja itämaisissa puutarhoissa. Sellaisen luominen ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin voisi ensiksi kuvitella. Aseta vaikkapa suurikokoinen kivi keskelle tiheää pensaikkoa kuvaamaan vuorta, joka kohoaa keskeltä metsää.

Muotoile puita, siten, että niiden ilmeestä tulee ajaton ja siten, etteivät puut aiheuta liiallisia näköalaesteitä.
Voit käyttää tiiviitä ja kiinteitä seiniä rajaamaan puutarhaa. Näin saat luotua siitä intiimin ja yksityisen alueen, jossa on helppo rentoutua omassa rauhassa. Luo puutarhaasi tai pihaasi erilaisia polkuja latomalla sinne astinkiviä. Kivien asettelussa voi käyttää vaihtelevia etäisyyksiä, mikä tekee lopputuloksesta elävän näköisen. Kun kävelet näitä astinkiviä pitkin, joudut kuin huomaamattasi joko hidastamaan tai nopeuttamaan askeleitasi sen mukaan, kuinka astinkivet on aseteltu. Tämä saa sinut helposti kiinnittämään huomiosi tiettyyn puutarhan yksityiskohtaan.

Käytä puutarhassasi mieleisiäsi kasveja ja suosi myös hieman erikoisempia valintoja.
Astinkivipolkuja on käytetty perinteisesti japanilaisissa teehuoneissa ja niiden tavoitteena on ollut viedä kulkija arkipäiväisyydestä kohti jotakin aivan muuta. Astinkivipolkuja tehtäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomessa tulee käyttää kivimurskepatjaa polun pohjana. Tämä johtuu siitä, että Suomen maaperä routii.

Vesi edustaa Japanissa perinteisessä puutarhassa vapautta sekä liikettä. Kivet puolestaan edustavat liikkumattomuutta. Vesiputoukset saavat aikaan mielenkiintoista liikkeen tuntua, vaikka putous olisi pienikin.
Suunnittele kaikki puutarhan yksityiskohdat huolellisesti ja varmista, että ne sopivat kokonaisuuteen.
Tee perustustyöt huolellisesti. Jos puutarhassasi on vesiputous, voit säädellä sen ääntä laittamalla sen alle kiviä tai säätämällä virtauksen voimakkuutta. Paviljonki on upea lisä puutarhaan, jonne kaivataan itämaista tunnelmaa. Paviljonki pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun rakennat sen veden rajaan tai sen päälle. Kiinassa paviljongeissa on perinteisesti ihailtu kuuta, pilviä tai tähtiä.

Huvimajan voi rakentaa myös erittäin kevytrakenteiseksi sekä avoimeksi.
Värien käytöllä saa ihmeitä aikaan. Punainen on erityisesti Kiinassa tärkeä väri, joka viestii positiivisuutta.
Jos haluat tuoda puutarhaasi itämaistyyppisiä eläinaiheita, suosi koikarppeja, kurkia ja lohikäärmeitä.
Käytä siltoja polun jatkeina – yksinkertaisen minimalistinen puusilta on trendikäs valinta, joka huokuu itämaista tunnelmaa.

Nappaa lomamatkoiltasi vinkkejä. Katsele lomamatkoilla puutarhoja ”sillä silmällä” ja mieti mitkä näkemäsi ideat voisivat toimia myös omassa pihassasi tai puutarhassasi. Lomamatkoilla on myös mahdollista tehdä pieniä hankintoja omaa pihaa tai puutarhaa varten. Matkamuistot voikin hankkia pihalle tai puutarhaan eikä kirjahyllyyn pölyttymään!
Tee rohkeasti pihastasi tai puutarhastasi oman näköinen ja muista, että ”Less is more”.